Nieuws

Een avontuur voor het leven

Team ‘Graafschap College Moves’ in actie bij Roparun 2018 

‘Een avontuur voor het leven’ 

 

Onder de naam Graafschap College Moves doen dertig medewerkers en studenten van onze school van 19 tot en met 21 mei mee aan de Roparun, een estafetteloop van meer dan 560 kilometer die start vanuit Parijs en Hamburg. Docente bij de Entree-opleidingen en teamcaptain Yvonne van Rheenen doet ook dit jaar graag weer mee: “Het is ‘een avontuur voor het leven’, waarbij we proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met kanker. Dit doen we door het organiseren van allerlei sponsoracties in de aanloop naar het evenement. Dit jaar waren we ook het goede doel in het ‘kerstpakket’ van het Graafschap College, dat heeft alleen al zo’n 8000 euro opgebracht. Geweldig toch?”  

 

Iedereen heeft een eigen reden om mee te doen 

Het geld van de Roparun gaat niet naar onderzoek, maar juist naar de patiënten zelf, om bij te dragen aan de kwaliteit van leven: “Het motto is dan ook ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Iedereen in ons team heeft zo zijn eigen redenen om zich voor dit goede doel in te zetten. Je houdt de mensen waar ‘je voor loopt’ dan ook in gedachten tijdens de estafette. Onze pijntjes tijdens het lopen zijn dan even niet zo belangrijk meer.” Afgelopen jaar heeft het team voor de eerste keer meegelopen, met studenten, docenten, ondersteunend personeel en een opleidingsmanager. “Het was onze missie om met een ‘breed’ team vanuit alle gelederen van het Graafschap College mee te doen en de Roparun in onze regio meer bekendheid te geven.”  

 

Dag en nacht door 

In de Roparun wordt dag en nacht doorgelopen en -gefietst: “Dat gebeurt telkens in korte etappes van een aantal kilometers waarbij Team A en Team B elkaar na een tijdje aflossen. Het in de nacht lopen en fietsen is extra zwaar. Uiteraard lopen we allemaal met verlichte vesten, maar je blijft extra alert op de veiligheid. Daarbij vraagt het extra inspanning van het lichaam omdat je bioritme hier natuurlijk niet op is ingesteld.” 

Ondertussen zorgt het begeleidende logistieke team ervoor dat alles op de verschillende bivakplaatsen op orde is. Daar kunnen de lopers dan verzorgd worden: “Op tijd rusten en goede verzorging op het gebied van eten en drinken zijn voor onze lopers en fietsers zeer belangrijk, anders houd je het niet vol. De gezamenlijke motivatie is geweldig, als er iemand een beetje doorheen zit, zorgen de teamleden ervoor dat dit ‘dipje’ snel wordt vergeten.” 

 

Logistiek circus 

De Roparun is niet alleen een flinke uitdaging als het gaat om fysieke en mentale conditie, maar ook op het gebied van logistieke organisatie. “We hebben naast de lopers een heel team dat zorgt voor de begeleiding. Van fietsers die de lopers begeleiden tot catering, fysiotherapeut en masseur. We rijden met twee ‘lopers’-bussen en een materiaaltruck richting Hamburg, ook weer bestuurd door collega’s en studenten,” vertelt Yvonne enthousiast verder. Er gaat een half dorp aan spullen mee, van partytent en stapelbed inclusief matras tot blarenpleisters en snijplankjes voor de ijsbergsla. “Ons draaiboek wordt steeds uitgebreider, het is echt een logistiek circus.” 

 

 

Opbrengst ook voor regionale instellingen 

Het is zeer inzichtelijk waar al het gedoneerde geld aan besteed wordt: “De grootste organisatorische investeringen zijn al gedaan, zowel qua tijd als materiaal. Deze laatste weken willen we als team ons nog volop richten om zoveel mogelijk geld op te halen voor de goede doelen waar de Roparun voor gaat. Voorbeelden zijn de diverse inloop- en hospicehuizen waar ze geld aanvragen voor bijvoorbeeld ‘Look good, feel better Workshops’. Daarnaast lopen we voor de afdeling Oncologie van het Slingeziekenhuis in Doetinchem en organisaties die leuke optredens regelen in kinderziekenhuizen. Maar we zamelen ook in  voor de Stichting Haarwens, die  pruiken maakt voor mensen die het zelf niet kunnen betalen.” 

 

Spontane acties welkom! 

“Als ‘Graafschap College Moves’ schoolteam willen wij jullie vragen om ons te ondersteunen door mee te denken over sponsoren die we kunnen benaderen, loten te helpen verkopen of je op een andere manier in te zetten voor dit geweldige doel,” sluit Yvonne van Rheenen af. “Spontane acties om geld op te halen willen wij ondersteunen met onze ambassadeurs, die de ervaringen van het afgelopen jaar graag met jullie willen delen. Zij zijn te benaderen via onze Facebook pagina, https://www.facebook.com/roparungraafschapcollegeMOVES. Gewoon even doen.”
 

20 mei, doorkomst in Zutphen 

Maandag 21 mei loopt het team ‘binnen’ in Rotterdam, de tijd is nog niet bekend. Maar zondagavond 20 mei, eerste Pinksterdag, wordt rond 21.00 uur de doorkomst van Graafschap College Moves in Zutphen verwacht. “ We hebben we een tent op de markt, waar we onze sponsoren en onze familie, vrienden en collega’s uitnodigen om ons team toe te juichen,” sluit Yvonne van Rheenen  af. “Iedereen is van harte welkom!”  

 

Meer informatie of meedoen? 

Meer informatie over de goede doelen staat  op https://www.roparun.nl/doelen/doelen-2018. Het team heeft ook een eigen website waarop je alle actuele informatie over hun en de actie kunt vinden, namelijk www.graafschapcollegemoves.nl